Kokosglass
okosglass
(obs! mängden ej anpassad till glassmaskin)
| 400 g | osötad kondenserad mjölk |
| 400 g | sötad kondenserad mjölk |
| 400 g | kokosmjölk |
| ½ dl | brun farin |
| 1 tsk | vaniljsocker med äkta vanilj |
| 1 krm | riven muskotnöt |
| kokosflingor | |
| limeskivor | |
| citronmeliss |
Gör så här
- Blanda samman de olika mjölksorterna i en skål.
- Rör i farinsocker, vaniljsocker och muskot.
- Ställ in skålen i frysen i 1-2 timmar.
- Tag ut skålen med den halvfrusna massan och vispa kraftigt med elvisp till nästan dubbel volym.
- Sätt in glassmassan i frysen igen och låt stå i minst 5 timmar.
(obs! mängden ej anpassad till glassmaskin)
| 6 dl | vispgrädde |
| 6 dl | mjölk (standard 3%) |
| 2 tsk | kanel |
| 1 tsk | mald kryddnejlika |
| 1 tsk | mald kardemumma (eller ingefära) |
| 2 msk | mörk sirap |
| 4 st | äggulor |
| 2 st | ägg |
| 2 dl | strösocker |
Gör så här
- Värm grädde, mjölk, kanel, kryddnejlika, kardemumma och sirap i en kastrull till ca 85 grader (OBS! får ej koka).
- Ställ åt sidan för att svalna lite.
- Vispa äggulor, ägg och socker pösigt.
- Vispa ner detta i mjölkblandningen.
- Värm på försiktigt igen.
- Vispa tills smeten tjocknat (sker vid 82-85 grader).
- Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.
- För att kryddsmakerna ska utveckla sig mera kan du ställa smeten i kylen över natten. Täck den i så fall.
- Kör smeten i en glassmaskin i ca 30-45 min. Servera direkt eller ställ i frys.
Ananasglass på mixad ananas
Åkerbärsglass
Saffransglass
Ingredienser
| 2 dl | vispgrädde |
| 3 st | ägg |
| 250 g | kesella |
| ½ dl | socker |
| 1 påse | saffran (0,5g) |
Gör så här
- Vispa grädden.
- Dela äggen i gulor och vitor.
- Vispa vitorna till hårt skum.
- Blanda Kesella, socker, saffran och gulorna.
- Rör ner grädden och vänd ner äggviteskummet.
(obs! mängden ej anpassad till glassmaskin)
| 1,5 dl | urkärnade körsbär i bitar |
| 3,5 dl | vispgrädde |
| 1 dl | mjölk |
| 1 st | äggula |
| 1 dl | strösocker |
| 0,5 tsk | vaniljsocker |
| 0,5 dl | hackade mandlar |
| 0,5 dl | grovt riven mörk choklad |
Gör så här
- Vispa ihop grädde, mjölk, socker, vaniljsocker och äggula tills sockret löst sig.
- Lägg i körsbären och ställ smeten i frysen 30 minuter.
- Kör sedan i glassmaskinen tills konsistensen är som milkshake.
- Ha i hackade mandlar och riven choklad och fortsätt köra tills glassen har önskad konsistens.
| 4 st | ägg |
| 2 dl | florsocker |
| 3 dl | vispgrädde |
| 225 g | björnbär (frysta 1 pkt) |
| 1 tsk | vaniljsocker |
Så här gör du
- Dela äggen, vispa vitorna till ett hårt skum
- Vispa gulorna pösigt med siktat florsocker
- Vispa grädden tjockflytande
- Mixa björnbären och blanda ner dom i vispgrädden
- Tillsätt äggulesmeten
- Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna
- Gör i din glassmaskin och frys sedan in
Rabarberglass
| 300 g | rabarber, späd |
| ½ dl | vatten |
| 1 dl | socker |
| 3 dl | vispgrädde |
| 2 st | äggulor |
| 1 tsk | vaniljsocker |
| ½ dl | rostad flagnad mandel |
Så här gör du
- Skär rabarbern i tunna skivor.
- Koka rabarbern i vatten och socker på svag värme under lock tills den mosar sig.
- Låt kallna.
- Vispa grädden.
- Blanda äggulor och vaniljsocker.
- Rör ner äggblandningen och rabarbern i grädden.
- Kör smeten i din glassmaskin eller häll den i en form och täck med plastfolie.
- Frys den i minst 3 tim.
Svartvinbärsglass
Jordgubbar/passionsfrukt
Tuttifrutti/choklad
Ska testa till sambon
Jordnötssmörglass
Pistageglass:
| 8 st | äggulor |
| 5 dl | vispgrädde |
| 3 dl | socker |
| 4 cl | amarettolikör |
| 4 msk | pistagenötter, hackade |
| 2 msk | pistagemassa |
Gör så här
Pistagemassa hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker.- Hacka nötterna.
- Vispa ägggulor, socker och vispgrädden.
- Blanda sedan ihop alla ingredienser.
No comments:
Post a Comment