Friday, February 11, 2011

Sorter jag vill testa

Ingen av recepten är mängdmässigt anpassade till glassmaskin.


Kokosglass

okosglass
(obs! mängden ej anpassad till glassmaskin)



400 g osötad kondenserad mjölk
400 g sötad kondenserad mjölk
400 g kokosmjölk
½ dl brun farin
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm riven muskotnöt

kokosflingor

limeskivor

citronmeliss

Gör så här

  • Blanda samman de olika mjölksorterna i en skål.
  • Rör i farinsocker, vaniljsocker och muskot.
  • Ställ in skålen i frysen i 1-2 timmar.
  • Tag ut skålen med den halvfrusna massan och vispa kraftigt med elvisp till nästan dubbel volym.
  • Sätt in glassmassan i frysen igen och låt stå i minst 5 timmar.
Pepparkaksglass
(obs! mängden ej anpassad till glassmaskin)

6 dl vispgrädde
6 dl mjölk (standard 3%)
2 tsk kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald kardemumma (eller ingefära)
2 msk mörk sirap
4 st äggulor
2 st ägg
2 dl strösocker

Gör så här

  • Värm grädde, mjölk, kanel, kryddnejlika, kardemumma och sirap i en kastrull till ca 85 grader (OBS! får ej koka).
  • Ställ åt sidan för att svalna lite.
  • Vispa äggulor, ägg och socker pösigt.
  • Vispa ner detta i mjölkblandningen.
  • Värm på försiktigt igen.
  • Vispa tills smeten tjocknat (sker vid 82-85 grader).
  • Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.
  • För att kryddsmakerna ska utveckla sig mera kan du ställa smeten i kylen över natten. Täck den i så fall.
  • Kör smeten i en glassmaskin i ca 30-45 min. Servera direkt eller ställ i frys.

Ananasglass på mixad ananas

Åkerbärsglass

Saffransglass

Ingredienser

2 dl vispgrädde
3 st ägg
250 g kesella
½ dl socker
1 påse saffran (0,5g)

Gör så här

  • Vispa grädden.
  • Dela äggen i gulor och vitor.
  • Vispa vitorna till hårt skum.
  • Blanda Kesella, socker, saffran och gulorna.
  • Rör ner grädden och vänd ner äggviteskummet.
Körsbärsglass
(obs! mängden ej anpassad till glassmaskin)


1,5 dl urkärnade körsbär i bitar
3,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 st äggula
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl hackade mandlar
0,5 dl grovt riven mörk choklad

Gör så här

  • Vispa ihop grädde, mjölk, socker, vaniljsocker och äggula tills sockret löst sig.
  • Lägg i körsbären och ställ smeten i frysen 30 minuter.
  • Kör sedan i glassmaskinen tills konsistensen är som milkshake.
  • Ha i hackade mandlar och riven choklad och fortsätt köra tills glassen har önskad konsistens.
Björnbärsglass
4 st ägg
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
225 g björnbär (frysta 1 pkt)
1 tsk vaniljsocker
Så här gör du
  • Dela äggen, vispa vitorna till ett hårt skum
  • Vispa gulorna pösigt med siktat florsocker
  • Vispa grädden tjockflytande
  • Mixa björnbären och blanda ner dom i vispgrädden
  • Tillsätt äggulesmeten
  • Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna
  • Gör i din glassmaskin och frys sedan in
Ta fram björnbärsglassen minst 30 minuter innan den ska ätas då den är ganska hård. Servera med färska eller tinade björnbär.
Rabarberglass
300 g rabarber, späd
½ dl vatten
1 dl socker
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
1 tsk vaniljsocker
½ dl rostad flagnad mandel
Så här gör du
  • Skär rabarbern i tunna skivor.
  • Koka rabarbern i vatten och socker på svag värme under lock tills den mosar sig.
  • Låt kallna.
  • Vispa grädden.
  • Blanda äggulor och vaniljsocker.
  • Rör ner äggblandningen och rabarbern i grädden.
  • Kör smeten i din glassmaskin eller häll den i en form och täck med plastfolie.
  • Frys den i minst 3 tim.

Svartvinbärsglass
Jordgubbar/passionsfrukt
Tuttifrutti/choklad


Ska testa till sambon
Jordnötssmörglass
Pistageglass:
8 stäggulor
5 dlvispgrädde
3 dlsocker
4 clamarettolikör
4 mskpistagenötter, hackade
2 mskpistagemassa
Gör så här
Pistagemassa hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker.
  • Hacka nötterna.
  • Vispa ägggulor, socker och vispgrädden.
  • Blanda sedan ihop alla ingredienser.
För dig som inte vill använda amarettolikör (Systembolagets "Talea Amaretto Cream" nr. 195) så går det lika bra med några droppar bittermandelolja. Häll i en form och ställ i frysen, rör om var tionde minut medan glassen stelnar – eller kör i din glassmaskin.

No comments: